Vervolg NF-1 donorkinderen Deens donorsperma

 Imprimer

Thématique : Statut du corps humain / Don de gamètes

Actualités

Publié le : 20/06/2014

Het EIB informeerde vorig jaar over 2 kinderen die neurofibromatose hadden overgeërfd van hun Deense donorvader (Bulletin 5/07/2013). Belgische en Nederlandse donorkinderen verenigd op de website donorkinderen.com, hebben de zaak verder uitgezocht en publiceerden hun bevindingen.
De Nordic Cyro bank leverde het zaad van Cyro-7042 aan vier Belgische ziekenhuizen, in totaal werden er 20 kinderen mee verwekt bij 16 verschillende vrouwen, dit is in strijd met de Belgische wetgeving die een maximum oplegt van 6 vrouwen.
7 kinderen werden getest, 3 hebben het NF1-gen.  De donorkinderen verzamelden gegevens van 99 kinderen waarvan 19 het NF1-gen hebben, maar kunnen naar eigen zeggen niet volledig zijn omdat ze niet tot alle gegevens toegang krijgen door Nordic Cyro.
Eerder deze week werd ook bevestigd dat de samenwerking met Nordic Cyro en Belgische fertiliteitsklinieken verder gaat door het gebrek aan zaad, men zou met de Belgische donaties maar tegemoet kunnen komen aan 10 tot 20% van de vraag.


Articles similaires

Niet vervolgd voor poging 'euthanasie'

Niet vervolgd voor poging 'euthanasie'

- Euthanasie et suicide assisté

Een 45-jarige verpleegkundige moet zich niet voor een assisenjury verantwoorden voor de moordpoging op haar zwaar dementerende moeder Yvette. Twee jaar geleden mengde ze slaappillen in haar pudding 'om haar lijden te beperken'. De bejaarde vrouw ontsnapte op het nippertje aan de dood.  Het Brugse parket toont zich nu inschikkelijk en besluit de dochter niet te vervolgen wegens poging tot oudermoord. (Bron: De standaard 16/06/2013)
Professor in de palliatieve geneeskunde Wim Distelmans ...

Lire la suite

Pénurie de sperme en Belgique: les importations danoises à la rescousse

Pénurie de sperme en Belgique: les importations danoises à la rescousse

- Don de gamètes

Confrontées à une hausse des demandes de procréation médicalement assistée, les banques de sperme belges sont en pénurie, peut-on lire dans le journal L'Echo. Le problème est sérieux et les centres de procréation médicalement assistée (PMA) sont "inquiets".
En plus des hétérosexuels confrontés à l'infertilité, un nombre croissant de femmes seules et de lesbiennes sont candidates. Et le cadre légal belge très libéral en matière de PMA suscite la visite dans les centres belges de personnes venan...

Lire la suite

Nieuw spermabank-schandaal Nederland

Nieuw spermabank-schandaal Nederland

- Don de gamètes

De Nederlandse organisatie FIOM (specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen) bracht aan het licht dat spermabanken in het verleden grove fouten hebben gemaakt bij anonieme donaties. De banken hebben veel donorkinderen valse persoonsgegevens over de donor verstrekt. Tijdens het onderzoek stootte men ook op een man die 17 jaar lang gedoneerd heeft en daarbij naar eigen zeggen 200 kinderen verwekt heeft. De mistoestanden komen nu aan het licht door de DNA-databank van Fiom. Via...

Lire la suite