Vervolg NF-1 donorkinderen Deens donorsperma

Publié le : Thématique : Statut du corps humain / Don de gamètes Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Het EIB informeerde vorig jaar over 2 kinderen die neurofibromatose hadden overgeërfd van hun Deense donorvader (Bulletin 5/07/2013). Belgische en Nederlandse donorkinderen verenigd op de website donorkinderen.com, hebben de zaak verder uitgezocht en publiceerden hun bevindingen.
De Nordic Cyro bank leverde het zaad van Cyro-7042 aan vier Belgische ziekenhuizen, in totaal werden er 20 kinderen mee verwekt bij 16 verschillende vrouwen, dit is in strijd met de Belgische wetgeving die een maximum oplegt van 6 vrouwen.
7 kinderen werden getest, 3 hebben het NF1-gen.  De donorkinderen verzamelden gegevens van 99 kinderen waarvan 19 het NF1-gen hebben, maar kunnen naar eigen zeggen niet volledig zijn omdat ze niet tot alle gegevens toegang krijgen door Nordic Cyro.
Eerder deze week werd ook bevestigd dat de samenwerking met Nordic Cyro en Belgische fertiliteitsklinieken verder gaat door het gebrek aan zaad, men zou met de Belgische donaties maar tegemoet kunnen komen aan 10 tot 20% van de vraag.