Vlaanderen: bijna 6% van de vrouwen die bevallen hebben beroep gedaan op voortplantingstechnieken

Publié le : Thématique : Début de vie / Procréation médicalement assistée Actualités Temps de lecture : 2 min.

 Imprimer

( L'édition fraçaise de ce Bulletin est ICI )

De studie “Perinatale activiteiten in Vlaanderen 2011” bevat informatie over het groeiend belang van medisch begeleide voortplantingstechnieken in Vlaanderen. Bijvoorbeeld: in 2011 hebben 5,8% van de vrouwen die bevallen zijn in Vlaanderen beroep gedaan op hulp bij de voortplanting (hormonale stimulatie, IVF en ICSI)*.
Opmerkelijk is dat in 1991 hormonale stimulatie alleen 70% van de handelingen van MBV vertegenwoordigde. Vandaag bestaat het grootste deel MBV behandelingen uit IVF en ICSI, die samen reeds 61,4% van de prestaties vertegenwoordigen.
Vandaar dat sommige artsen die menen dat er overdreven vaak beroep gedaan wordt op IVF/ICSI zich zorgen maken.
Zou dat niet alleen het gevolg zijn van het ongeduld van koppels om resultaat te behalen, maar ongetwijfeld ook van de wens van de centra voor MBV om concurrerende slaagcijfers te tonen?
De studie in kwestie stelt de vraag welke weerslag zulke praktijken hebben op de gezondheid van de vrouwen, maar ook op de oorzaken van perinatale sterfte en vroeggeboorten bij de kinderen die aldus verwekt zijn.

*IVF = in vitro fertilisatie – ICSI = Intracytoplasmic Sperm Injection. Deze technieken worden besproken in het dossier

Medisch begeleide voortplanting in België
 


Articles similaires

Advies tweede arts bij euthanasie: artsen in beroep bij Raad van State

Advies tweede arts bij euthanasie: artsen in beroep bij Raad van State

- Euthanasie et suicide assisté

De Euthanasiewet voorziet dat de arts die de euthanasie uitvoert het advies moet inwinnen van een tweede arts. Het KB van 17 maart 2013 werkte voor de vergoeding van deze "tweede" arts een regeling uit. De vergoeding gebeurt echter niet rechtstreeks. De zogenaamde "tweede" artsen moeten toetreden tot een vereniging, die hen bepaalde voorwaarden oplegt. Vier artsen gingen hiertegen in beroep bij de Raad van State. Zij zijn van oordeel dat het KB discriminerend is voor artsen die niet wensen...

Lire la suite

Vooral Vlaamse vrouwen laten wilsverklaring registreren

Vooral Vlaamse vrouwen laten wilsverklaring registreren

- Euthanasie et suicide assisté

48.976 Belgen hadden eind vorig jaar in het gemeentehuis een wilsverklaring voor euthanasie laten registreren. Dat kan sinds 2008. Opvallend is dat veel meer vrouwen (30.488) dan mannen (18.488) het doen.
36.747 van die wilsverklaringen zijn in Vlaanderen vastgelegd, dat dus het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. In de rest van het land ligt het aantal registraties veel lager: 9.491 in Wallonië en 2.738 in Brussel.
114 mensen die in 2011 euthanasie kregen, zouden zonder die ingreep niét b...

Lire la suite

Vijf gedetineerden die in een gevangenis verblijven, hebben een aanvraag tot euthanasie ingediend.

Vijf gedetineerden die in een gevangenis verblijven, hebben een aanvraag tot euthanasie ingediend.

- Euthanasie et suicide assisté

Dat antwoordde minister van Justitie Annemie Turtelboom in de Senaat op een mondelinge vraag van Louis Ide (N-VA). Turtelboom hoopt dat de situatie van geïnterneerden zal verbeteren met de komst van forensische psychiatrische centra in Antwerpen en Gent. De minister zei dat de aanvragen van de geïnterneerden volgens de wettelijke bepalingen behandeld worden. Er is nog geen beslissing genomen over de aanvragen, voegde ze eraan toe.
Louis Ide wees op een mogelijk oplossing voor de langdurig g...

Lire la suite