Interdite en France, la GPA est une réalité en Belgique

 Imprimer

Interdite en France, la GPA est une réalité en Belgique

Interdite en France, la GPA est une réalité en Belgique

Peu encline à mener une réflexion approfondie sur le bien-fondé de certaines pratiques, la société belge en général, et le législateur en particulier, ont tendance à faire preuve de « pragmatisme » en encadrant les transgressions. Ainsi en est-il de la gestation pour autrui.
En 2007, une loi a fixé, sans grand bruit, les conditions éthiques d'accès à la PMA, n'abordant pas la question de la gestation pour autrui. Aujourd'hui, les mentalités ont changé. La société belge semble « mûre » pour accepter la pratique des « mères porteuses ».
Quatre hôpitaux belges la pratiquent déjà : le Centre Hospitalier Régional de la Citadelle à Liège, les hôpitaux universitaires de Gand et d'Anvers et l'hôpital Saint-Pierre à Bruxelles. Ils mettent toutefois en garde les demandeurs quant au fait qu'il est prudent de se faire conseiller par un bon avocat au cas où les choses tourneraient mal.
Les 4 hôpitaux concernés accèdent aux demandes de GPA dans des cas bien précis et sous des conditions présentées...

Lire la suite 


Euthanasie vóór orgaandonatie?

Euthanasie vóór orgaandonatie?

Dicky Ringeling (61) liet euthanasie plegen en redde vervolgens zeker vijf mensen met haar organen. Daarmee wordt het onderwerp van euthanasie en orgaandonatie terug op de agenda gezet.  In tegenstelling tot België waar een opt-out systeem van toepassing is voor orgaandonatie (men gaat uit dat je akkoord gaat met orgaandonatie tenzij je een document hebt), geldt in Nederland het opt-in systeem, je moet aangeven dat je  je organen ter beschikking wilt stellen.
"De procedures (euthanasie en orgaandonatie) zijn los van elkaar al  enorm ingewikkeld en ook tegenstrijdig: bij orgaantransplantatie is haast geboden, bij euthanasie moet de overledene juist eerst uitvoerig worden nagekeken door een schouwarts (lijkschouwer)." Maar mevrouw Ringeling was overtuigd van haar wens. Haar dochter zegt: "Haar mening was: als ik dan toch doodga, wil ik in ieder geval anderen nog kunnen helpen". Transplantiecoördinator Hanneke Hagenaars, die betrokken was bij de donatie van Dicky, wijst er wel op dat zo...

Lire la suite 


Eerste uitstelbaby

Eerste uitstelbaby

Facebook en Apple maakten bekend dat ze hun werkneemsters steunen om hun eicellen te laten invriezen zodat ze niet meer achterna gezeten worden door hun biologische klok. Daardoor zou gemakkelijker zijn om hun professionele ambities na te streven en hun loopbaan te plannen. De technologiegiganten willen met deze maatregelen meer vrouwen aantrekken.
Ondertussen werd in België het nieuws bekend gemaakt dat de eerste vrouw die 'social freezing' deed zwanger is. Het gaat om een 39-jarige vrouw, die op haar 35ste wist dat ze ooit kinderen wilde. "De vrouw was toen alleenstaand en een spermabank was voor haar geen optie. Ze wilde kinderen van een partner. Maar omdat ze de man van haar dromen nog niet was tegengekomen, wilde de vrouw de leeftijd van haar eicellen als het ware 'bevriezen', om de kans op een gezonde baby te verhogen."
"De techniek om eicellen in te vriezen bestaat al langer, voornamelijk om kankerpatiënten te helpen die vrezen na radio- of chemotherapie onvruchtbaar te w...

Lire la suite