Regeling weefseldonatie nodig : U weet het niet, maar uw lichaam wordt gebruikt

Publié le : Thématique : Statut du corps humain / Don d'organes et mort Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Botten, ogen, hersenen, huid. Als u bij leven niet expliciet zegt dat u dat niet wilt, worden uw weefsels na overlijden gebruikt voor onderzoek. Ethicus Sigrid Sterckx vindt dat onaanvaardbaar. Lichaamsmateriaal. Zo heet het in een wet van 2008. Het gaat om alle delen van het lichaam die na een overlijden gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek of therapeutische doeleinden.
Half december formuleerde het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek een advies op vraag van de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS). Maar van een aanpassing van het artikel is in het ontwerp niets terug te vinden.
Sigrid Sterckx (UGent, VUB), die ook lid is van het Comité, luidt de alarmbel. ‘Onaanvaardbaar', zegt ze, ‘er wordt op grote schaal lichaamsmateriaal weggenomen, zonder dat de familie dat weet of toestemming geeft. Ook van kinderen, zonder dat de ouders het weten. Het is een mirakel dat er nog geen ophef rond ontstaan is.'

Het Raadgevend Comité pleit voor een gedifferentieerde registratie. Zodat mensen kunnen aangeven dat ze wel akkoord gaan met het wegnemen van organen voor transplantatie, maar dat ze tegen het gebruik van andere weefsels voor onderzoek bezwaar hebben. Sterckx schreef alle fracties in de Kamer aan maar kreeg amper respons.
(…)
Bron: De Standaard 30/01/2013