Kwaliteit van het levenseinde in het metropole Brussel

Publié le : Thématique : Fin de vie / Soins palliatifs Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Palliatieve zorg zou moeten bijdragen aan een beter overlijdensproces.

In een representatief onderzoek over 701 overlijdens in Brussel toonden Joachim Cohen en collega's van de VUB-UGent onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde voor het eerst in België aan dat het gebruik van palliatieve zorg-diensten samenhangt met betere omstandigheden van overlijden.
Ongeveer een kwart van alle niet plots overleden patiënten maakte gebruik van palliatieve zorg diensten. Opvallend was dat voor deze patiënten de behandelende arts vaker op de hoogte bleek van de gewenste plaats van sterven. Daarnaast hing gebruik van palliatieve zorg diensten samen met een grotere kans om thuis te sterven, vaker omgeven zijn door geliefden op het moment van overlijden en een beter gevoel van welbevinden tijdens de laatste dag voor het overlijden.
De omstandigheden aan het uiterste levenseinde van alle overlijdens samen genomen bleken in Brussel nog niet optimaal. De studie van Cohen en collega's lijkt alvast een lans te breken voor het stimuleren van meer betrokkenheid van palliatieve zorg diensten om de kwaliteit van het levenseinde in het metropole Brussel te verbeteren. 

Dit onderzoek werd uitgevoerd door prof. dr. Joachim Cohen van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent. Het artikel verscheen in Journal of Pain and Symptom Management.