Vooral Vlaamse vrouwen laten wilsverklaring registreren

Publié le : Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté Actualités Temps de lecture : 0 min.

 Imprimer

48.976 Belgen hadden eind vorig jaar in het gemeentehuis een wilsverklaring voor euthanasie laten registreren. Dat kan sinds 2008. Opvallend is dat veel meer vrouwen (30.488) dan mannen (18.488) het doen.
36.747 van die wilsverklaringen zijn in Vlaanderen vastgelegd, dat dus het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. In de rest van het land ligt het aantal registraties veel lager: 9.491 in Wallonië en 2.738 in Brussel.
114 mensen die in 2011 euthanasie kregen, zouden zonder die ingreep niét binnen afzienbare tijd overleden zijn. Dat aantal zit in de lift, want in 2002 ging het nog maar om 3 gevallen. Ter vergelijking: in 2011 ondergingen 1.019 Belgen euthanasie die wél hoe dan ook binnen afzienbare tijd gestorven zouden zijn.
Bron: Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie en Het Laatste Nieuws
Zie didactische Fiche Wilsverkalring


Articles similaires

Wilsverklaring euthanasie en de kwestie van handelingsbekwaam

Wilsverklaring euthanasie en de kwestie van handelingsbekwaam

- Euthanasie et suicide assisté

Schriftelijke vraag van Elke Sleurs (N-VA) aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
Gelet op artikel 4 van de wet betreffende euthanasie van 28 mei 2002 is het voor handelingsbekwame meerderjarigen en ontvoogde minderjarigen mogelijk om een wilsverklaring euthanasie op te stellen. Met deze wilsverklaring kunnen zij hun wensen inzake de toepassing van euthanasie in geval zij wilsonbekwaam zouden worden. Naast wilsbekwame meerderjarigen zijn er echter ook handelingsonbekwame...

Lire la suite

Recordaantal wilsverklaringen euthanasie in 2013

Recordaantal wilsverklaringen euthanasie in 2013

- Euthanasie et suicide assisté

In België zijn vorig jaar 20.414 wilsverklaringen voor euthanasie geregistreerd. Dat is een record en een stijging van 60 procent in vergelijking met de 12.728 registraties van 2012. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

Didactische Fiche: "Wilsverklaring inzake euthanasie"

Lire la suite

Wilsverklaring inzake euthanasie – Nieuwe didactische fiche van het EIB

Wilsverklaring inzake euthanasie – Nieuwe didactische fiche van het EIB

- Euthanasie et suicide assisté

Iedere volwassene heeft krachtens de Wet betreffende de euthanasie het recht een wilsverklaring op te stellen ten einde euthanasie aan te vragen, voor het geval hij zich in een toestand zou bevinden waarin het onmogelijk is zijn wil duidelijk te kennen te geven. Deze verklaring is vijf jaar geldig, maar nu de uitbreiding van de euthanasiewet op tafel ligt pleiten sommigen voor de toekenning van een onbeperkte geldigheidsduur. Is dit echter een aanvaardbaar voorstel? Wat te denken over deze...

Lire la suite