Twee moeders straks niet langer een probleem

 Imprimer

Thématique : Droits et libertés / Filiation

Actualités

Publié le : 15/01/2014

Lesbische meemoeders hoeven binnenkort geen ellenlange adoptieprocedure meer te doorlopen om voor ‘vol' als ouder te worden beschouwd. CD&V bood, tot grote ergernis van coalitiepartner Open VLD, heel wat weerwerk tegen het automatische meemoederschap, maar komt nu zelf met een wetsvoorstel.
CD&V-kamerlid Sonja Becq dient een wetsvoorstel in om de meemoeders vanaf de eerste dag dezelfde rechten te geven als een heteroman die de geboorte van zijn kind gaat aangeven. ‘Meemoeders hebben het recht om een gezamenlijke beslissing ook gezamenlijk uit te voeren. We hopen dat het een doorbraak kan opleveren in het parlement', zegt Becq, die eerder al voorvechter was voor het geboorteverlof bij meemoeders. Vandaag moeten lesbische vrouwen van wie de partner bevalt een volledige adoptieprocedure doorlopen.
Het voorstel van CD&V zou een grote doorbraak in het dossier kunnen zijn. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), probeerde haar eigen wetsontwerp onlangs nog tevergeefs door de ministerraad te krijgen, maar CD&V was toen de grote dwarsligger.
Nu CD&V zelf een consensusvoorstel indient, kan het automatische meemoederschap in principe snel beklonken zijn in het parlement, zegt ook Turtelboom. Al is Open VLD-kamerlid Jean-Jacques De Gucht niet van plan om zich zomaar aan te sluiten bij het CD&V-voorstel. Hij dient binnenkort een wetsvoorstel in dat nog een stap verder gaat.

Bron: Standaard 4/01/2014
 


Articles similaires

Anvers - Un nouveau-né abandonné auprès de l'association "Moeders voor Moeders"

Anvers - Un nouveau-né abandonné auprès de l'association "Moeders voor Moeders"

- Grossesse

Un nouveau-né a été abandonné dans la "boîte à bébé" de l'association "Moeders voor Moeders" à Anvers, ce 3 novembre 2012.

Le nouveau-né, un petit garçon, sera transféré au Centre de soins à l'enfant et de soutien à la famille, a indiqué le CPAS d'Anvers. Il s'agit du quatrième bébé abandonné auprès de l'association depuis l'installation de la boîte à bébé en 2000. En juillet dernier, un autre petit garçon avait été confié à la garde de Moeders voor Moeders. Il avait par la suite été accueill...

Lire la suite

Meemoeders hoeven eigenkinderen niet meer te adopteren

Meemoeders hoeven eigenkinderen niet meer te adopteren

- Procréation médicalement assistée

In de commissie justitie van de Senaat, is het voorstel goedgekeurd om de meemoeder in een lesbischkoppel dat samen een kind krijgt ook juridisch als ouder te erkennen. Als het lesbischkoppel gehuwd is, wordt de echtgenote van de moeder van het kind automatisch meemoeder. Wanneer het koppel niet gehuwd is, kan de meemoeder het kind erkennen.
Bron: Belga, 27/03/2014

   

Lire la suite

België : moet het draagmoederschap gelegaliseerd worden?

België : moet het draagmoederschap gelegaliseerd worden?

- Gestation pour autrui

De bedoeling van dit themadossier is om een beknopte stand van zaken op te maken van de belangrijkste argumenten in het debat rond het draagmoederschap.

 (Dossier aussi disponible en français)

Lire la suite