Het aantal medische zwangerschapsafbrekingen wordt onderschat.

 Imprimer

Thématique : Début de vie / Grossesse

Actualités

Publié le : 11/10/2012

Dit is wat duidelijk voortvloeit uit het laatste “Rapport” van de evaluatiecommissie.

Wat zijn de officiële cijfers ?

Er werden in 2010, 121 en in 2011, 97 zwangerschapsafbrekingen na 12 weken zwangerschap bekend gemaakt.

Voor de eerste keer onderlijnt de evaluatiecommissie dat de analyse van de beschikbare medische gegevens bewijst dat dit cijfer zeer sterk onderschat is en dat het echte aantal vrijwillige zwangerschapsafbrekingen om medische redenen ten minste 4 keer hoger is (rondom 570 gevallen per jaar).
De wet verplicht voor de zwangerschapsafbreking na 12 weken dat er de zekerheid moet zijn dat de foetus aangetast is door een zware en ongeneeslijke aandoening op het ogenblik van de diagnose. Het verslag meldt in één van haar titels een “zeker” aantal zware of ongeneeslijke aandoeningen.


Articles similaires

Daling aantal Vlaamse tienermoeders in 2010

Daling aantal Vlaamse tienermoeders in 2010

- Grossesse

In 2010 kregen in Vlaanderen 1228 meisjes onder de 20 jaar een of meerdere kinderen. 9 moeders waren jonger dan 15 jaar, een kleine 300 waren minderjarig. Per 1000 meisjes tussen 15 en 20 jaar werden iets minder dan 7 meisjes moeder of: een op de 150 kreeg een kind. Deze cijfers liggen lager dan de cijfers van 2009. De daling situeert zich voornamelijk bij de 19-jarige meisjes. Deze analyse gaat over ouderschap in Vlaanderen. Tienerabortussen zijn niet inbegrepen (abortuscijfers voor 2010...

Lire la suite

NIEUW Expert Flash : Waarom abortus geen medische handeling is

NIEUW Expert Flash : Waarom abortus geen medische handeling is

- Avortement

Abortus wordt soms een 'medische handeling' genoemd omdat de praktijk bij wet aan een arts wordt toevertrouwd. Het is echter noodzakelijk om de aard van een handeling te onderzoeken om te concluderen of deze al dan niet een medische handeling is, onder meer bepaald door het doel ervan, en niet alleen door de hoedanigheid van de persoon die de handeling stelt.

Lees hier verder het nieuw Expert Flash van EIB.

Ce Flash Expert est aussi disponible en français en cliquant ICI.

Lire la suite

Regeling weefseldonatie nodig : U weet het niet, maar uw lichaam wordt gebruikt

Regeling weefseldonatie nodig : U weet het niet, maar uw lichaam wordt gebruikt

- Don d'organes et mort

Botten, ogen, hersenen, huid. Als u bij leven niet expliciet zegt dat u dat niet wilt, worden uw weefsels na overlijden gebruikt voor onderzoek. Ethicus Sigrid Sterckx vindt dat onaanvaardbaar. Lichaamsmateriaal. Zo heet het in een wet van 2008. Het gaat om alle delen van het lichaam die na een overlijden gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek of therapeutische doeleinden.
Half december formuleerde het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek een advies op vraag van de minister van ...

Lire la suite