100.000 euro schadevergoeding voor ouders van een gehandicapt kind

Publié le : Thématique : Début de vie / Grossesse Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Een gynaecoloog uit Vichte bij Anzegem, moet de ouders van een gehandicapt kind 100.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij hen te laat had ingelicht over de afwijking van hun dochter, zodat ze niet meer voor abortus konden kiezen. "Er moet dringend duidelijkheid komen of abortus kan tot de dag voor de geboorte", zegt advocaat Thierry Vansweevelt in De Morgen.
Pas na dertig weken zwangerschap kregen de ouders van een ondertussen 9-jarig meisje te horen dat hun kind een afwijking had, terwijl hun gynaecoloog in week vijftien al uit een test kon afleiden dat er een verhoogd risico was op een zware handicap. Hij stuurde de ouders door naar het ziekenhuis, waar ze van een andere gynaecoloog de diagnose kregen: een ernstige lumosacrale spina bifida of open rug. Ze zaten toen al in week 33.  
Het meisje zit vandaag in een rolstoel, is incontinent en heeft een mentale achterstand. Twee jaar na de geboorte stapten de ouders naar de rechter. Hadden ze eerder vernomen dat hun kind een afwijking had, hadden ze naar eigen zeggen voor abortus gekozen.
De rechtbank in Kortrijk oordeelde dat de gynaecoloog een fout maakte. Het hof van beroep bevestigde die beslissing. De gynaecoloog van het ziekenhuis werd vrijgesproken.
 Advocaat Thierry Vansweevelt spreekt van een belangrijk arrest. "De abortuswet maakt enkel onderscheid tussen een abortus voor of na 12 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken kan het enkel als het ongeboren kind een zware en ongeneeslijke kwaal heeft of als het leven van de moeder in gevaar is. De wet voorziet geen eindtermijn, terwijl de wetgever in het parlement stelde dat abortus kan tot 24 weken, de grens dat het kind levensvatbaar is. De rechter oordeelde dat het onduidelijk is voor iedereen."
 "Het probleem is dat elk ziekenhuis zelf beslist wat er na die twaalfwekengrens gebeurt
", zegt sp.a-senator en gynaecoloog Marleen Temmerman. "Ik wil nog deze legislatuur de wet verfijnen."

Bron: Belga/De Morgen