100.000 euro schadevergoeding voor ouders van een gehandicapt kind

Publié le : Thématique : Début de vie / Grossesse Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Een gynaecoloog uit Vichte bij Anzegem, moet de ouders van een gehandicapt kind 100.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij hen te laat had ingelicht over de afwijking van hun dochter, zodat ze niet meer voor abortus konden kiezen. "Er moet dringend duidelijkheid komen of abortus kan tot de dag voor de geboorte", zegt advocaat Thierry Vansweevelt in De Morgen.
Pas na dertig weken zwangerschap kregen de ouders van een ondertussen 9-jarig meisje te horen dat hun kind een afwijking had, terwijl hun gynaecoloog in week vijftien al uit een test kon afleiden dat er een verhoogd risico was op een zware handicap. Hij stuurde de ouders door naar het ziekenhuis, waar ze van een andere gynaecoloog de diagnose kregen: een ernstige lumosacrale spina bifida of open rug. Ze zaten toen al in week 33.  
Het meisje zit vandaag in een rolstoel, is incontinent en heeft een mentale achterstand. Twee jaar na de geboorte stapten de ouders naar de rechter. Hadden ze eerder vernomen dat hun kind een afwijking had, hadden ze naar eigen zeggen voor abortus gekozen.
De rechtbank in Kortrijk oordeelde dat de gynaecoloog een fout maakte. Het hof van beroep bevestigde die beslissing. De gynaecoloog van het ziekenhuis werd vrijgesproken.
 Advocaat Thierry Vansweevelt spreekt van een belangrijk arrest. "De abortuswet maakt enkel onderscheid tussen een abortus voor of na 12 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken kan het enkel als het ongeboren kind een zware en ongeneeslijke kwaal heeft of als het leven van de moeder in gevaar is. De wet voorziet geen eindtermijn, terwijl de wetgever in het parlement stelde dat abortus kan tot 24 weken, de grens dat het kind levensvatbaar is. De rechter oordeelde dat het onduidelijk is voor iedereen."
 "Het probleem is dat elk ziekenhuis zelf beslist wat er na die twaalfwekengrens gebeurt
", zegt sp.a-senator en gynaecoloog Marleen Temmerman. "Ik wil nog deze legislatuur de wet verfijnen."

Bron: Belga/De Morgen


Articles similaires

De draagmoeder, de Belgische wensouders en de Nederlandse koopouders van baby D.

De draagmoeder, de Belgische wensouders en de Nederlandse koopouders van baby D.

- Gestation pour autrui

Baby D. werd geboren op 26 februari 2005. De draagmoeder uit Sint-Lievens-Houtem beloofde het kind aan Geertrui Praet en Bart Philtjens uit Antwerpen. Philtjens leverde het sperma waarmee de draagmoeder zich liet insemineren. Ook uit later DNA-onderzoek is gebleken dat Philtjens de biologische vader is.
Maar de draagmoeder vertelde hen tijdens de zwangerschap dat ze een miskraam had gehad. Samen met haar partner verkocht ze het meisje na de geboorte aan een Nederlands echtpaar uit Leusden....

Lire la suite

Vaccin ondanks weigering van de ouders

Vaccin ondanks weigering van de ouders

- Clauses de conscience

Naar aanleiding van de klacht van ouders van een 12-jarig meisje dat ondanks schriftelijke weigering door de ouders toch met het HPV-vaccin (1) werd ingeënt, gaf het Vlaams Kinderrechtencommissariaat het advies om de bestaande wetgeving i.v.m. CLB's zo te interpreteren, dat de CLB-arts in het gelijk gesteld wordt. Het twaalfjarig meisje heeft zich op het moment van de inenting door de plaatselijke arts laten overtuigen "omdat het gratis is en omdat ze geen kanker wil". Dit wordt beschouwd als ...

Lire la suite

Daling aantal Vlaamse tienermoeders in 2010

Daling aantal Vlaamse tienermoeders in 2010

- Grossesse

In 2010 kregen in Vlaanderen 1228 meisjes onder de 20 jaar een of meerdere kinderen. 9 moeders waren jonger dan 15 jaar, een kleine 300 waren minderjarig. Per 1000 meisjes tussen 15 en 20 jaar werden iets minder dan 7 meisjes moeder of: een op de 150 kreeg een kind. Deze cijfers liggen lager dan de cijfers van 2009. De daling situeert zich voornamelijk bij de 19-jarige meisjes. Deze analyse gaat over ouderschap in Vlaanderen. Tienerabortussen zijn niet inbegrepen (abortuscijfers voor 2010...

Lire la suite