Druk om gezonde kinderen te baren neemt toe

 Imprimer

Thématique : Début de vie / Diagnostics prénataux

Actualités

Publié le : 18/12/2013

Een op de vijf mensen vindt dat ouders die al een kind met een handicap hebben, verplichte prenatale screening moeten ondergaan bij een volgende zwangerschap. Ouders die dat niet willen, voelen de druk toenemen.
Prenatale tests worden in ons land bijna standaard aangeboden. Eén op de vijf vindt dat moeders boven de 37 jaar verplicht moeten worden om hun zwangerschap te laten screenen. Eén op de drie meent zelfs dat het verplicht moet worden bij ouders die een genetische afwijking in de familie hebben. Eén op de drie vindt het ook een ouderlijke plicht om alle technologische middelen te gebruiken om een zo gezond mogelijk kind ter wereld te brengen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Er namen 251 mensen aan deel, vooral vrouwen. Ze waren gemiddeld 32 jaar en waren zwanger, pas bevallen of moeder van een kleuter.
Zo goed als allemaal lieten ze tijdens hun zwangerschap een of meer echo's maken en een bloedtest afnemen. 94 procent liet ook een nekplooimeting doen. Daarbij wordt gekeken of de foetus een verdikte nek heeft, wat op het syndroom van Down kan wijzen.
 


Articles similaires

Meemoeders hoeven eigenkinderen niet meer te adopteren

Meemoeders hoeven eigenkinderen niet meer te adopteren

- Procréation médicalement assistée

In de commissie justitie van de Senaat, is het voorstel goedgekeurd om de meemoeder in een lesbischkoppel dat samen een kind krijgt ook juridisch als ouder te erkennen. Als het lesbischkoppel gehuwd is, wordt de echtgenote van de moeder van het kind automatisch meemoeder. Wanneer het koppel niet gehuwd is, kan de meemoeder het kind erkennen.
Bron: Belga, 27/03/2014

   

Lire la suite

Euthanasie voor kinderen weer op de Nederlandse agenda

Euthanasie voor kinderen weer op de Nederlandse agenda

- Euthanasie et suicide assisté

Dr Eduard Verhagen, kinderarts van het UMC Groningen en de vader van het Groningen-protocol, zette euthanasie voor kinderen weer op de Nederlandse agenda. In Nederland worden kinderen vanaf 12 jaar als wilsbekwaam geacht, in de euthanasiewetgeving, al is tot 16 jaar ook instemming van de ouders vereist.
Het KNMG* (artsenvereniging die 75% van de artsen vertegenwoordigd) liet via haar woordvoerder weten dat: "Als de arts met grote behoedzaamheid handelt, is levensbeëindiging door artsen bij ...

Lire la suite

Vlaanderen: steeds meer mensen adopteren kinderen met een handicap

- Filiation

Tien minuten krachtige en geweldig reportage op de VRT.

 

   

Lire la suite