Religieuze leiders / euthanasiewet /déclarations anticipées

 Imprimer

Euthanasie: Tegen-opinie van verschillende professoren geneeskunde en ethiek

Belgique - Euthanasie: Tegen-opinie van verschillende professoren geneeskunde en ethiek

Opinie gepubliceerd in De Morgen 7/10/2013
 Zorg om levenseinde verdraagt geen demagogie "Het ideaal van de 'best medical practice' realiseer je niet door de relatie kind/arts verder te juridiseren", stellen verschillende professoren geneeskunde en ethiek.

De Morgen pakt uit met een voorpagina die schreeuwt om aandacht: er is volgens een aantal kinderartsen een snelle, onverwijlde uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen nodig (DM 6/11). De grote meerderheid van de bevolking zou de medische wereld steunen in deze vraag om eindelijk een open transparant gesprek tussen ten dode opgeschreven minderjarige patiënten en de arts mogelijk te maken.

Ook ouders zijn blijkbaar vragende partij. De optie euthanasie is nu taboe en dat maakt de best medical practice onmogelijk. Er zijn geen alternatieven, palliatieve sedatie is een stoplap die de concrete noden niet dekt en eigenlijk neerkomt op het uitstellen van definitieve beslissingen. Mocht de uitbreiding van de wet er komen, dan ...

Lire la suite 


Religieuze leiders tegen uitbreiding belgische euthanasiewet

Belgique - Religieuze leiders tegen uitbreiding belgische euthanasiewet

In een gemeenschappelijk communiqué kanten de religieuze leiders van ons land zich tegen een gebeurlijke uitbreiding van de euthanasiewet. Ze maken zich grote zorgen over het gevaar voor wat ze een toenemende banalisering noemen van een zo zwaarwichtige aangelegenheid als de problematiek van het levenseinde.

Het communiqué is ondertekend door dominee Steven Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België; rabbijn Albert Guigui, grootrabbijn van Brussel; kanunnik Robert Innes, voorzitter van het Centraal Comité van de Anglicaanse Kerk in België; Geert Lorein, voorzitter voor de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België; mgr. André-Joseph Léonard namens de katholieke Kerk, metropoliet Panteleimon Kontogiannis, exarch van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel (orthodoxe Kerk); en Semsettin Ugurlu, voorzitter van de Executieve van Moslims van België.

Hierna volgt de integrale tekst van het communiqué.

"Nu het parlement zich opnieuw buig...

Lire la suite 


Déclarations anticipées en fin de vie : plus de chiffres

Belgique - Déclarations anticipées en fin de vie : plus de chiffres

Entre le 1er janvier et la mi-octobre 2013 , 15.279 déclarations anticipées de volonté d'euthanasie auraient été enregistrées dans les différentes administrations communales du pays. Ce nombre dépasse déjà le chiffre de l'année 2012, qui était d'un peu plus de 12.000. Depuis le 1er septembre 2008, tout citoyen peut effectivement se rendre à la commune pour y faire enregistrer une déclaration anticipée en matière d'euthanasie, au cas où ils se trouveraient un jour dans un état d'inconscience irréversible et ne seraient plus en l'état de la demander. Cette déclaration doit être renouvelée tous les cinq ans.
Répondant à une question parlementaire de la Sénatrice Elke SLEURS (Question n°5-8649 du 27 mars 2013) la réponse obtenue le 2/09/2013 donne les chiffres des déclarations anticipées en fin de vie ventilées selon certains critères tels que la répartition par tranche d'âge, la répartition régionale, répartition hommes / femmes. S'y trouvent aussi le nombre d'euthanasies déclarées sur ...

Lire la suite