Behoefte aan navelstrengbloed in België

Publié le : Thématique : Statut du corps humain / Don d'organes, de tissus et de sang Actualités Temps de lecture : 1 min.

 Imprimer

Met een wereldwijde inventaris van ongeveer 540.885 onmiddellijk beschikbare eenheden wordt navelstrengbloed vandaag beschouwd als een bron van hematopoïetische stamcellen (HSC) evenwaardig met andere transplantaatsoorten voor kinderen of als een aanvaardbare alternatieve bron van HSC voor volwassenen. Naast de onverwante donortransplantaties is het voor sommige indicaties ook mogelijk om een familiale donortransplantatie uit te voeren voor zover er transplantaten van goede kwaliteit kunnen weggenomen en bewaard worden. Dat betekent dat navelstrengbloedbanken voor allogeen gebruik een steeds belangrijker rol spelen op het gebied van transplantatie van cellen.
Sinds de oprichting van de eerste navelstrengbloedbanken zijn de technieken voor het bewaren en het transplanteren geëvolueerd, er werden internationale normen uitgewerkt en de wettelijke kaders werden verbeterd, wat tot een betere algemene kwaliteit van de beschikbare transplantaten heeft geleid. Ook de aan de transplantatiecentra opgelegde eisen voor de selectie van transplantaten zijn in dezelfde zin geëvolueerd op internationaal niveau.
Men moet weten dat in België 90% van de onverwante transplantaties uitgevoerd wordt dankzij vreemde transplantaten/donoren. Een van de zwakke punten van het Belgisch systeem is het tekort aan materniteiten die het navelstrengbloed willen inzamelen bij de bevallingen.
Daarom beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan informatiecampagnes te voeren voor het grote publiek en voor minderheidsgroepen zodat meer kraaminrichtingen zouden klaarstaan om als inzamelplaatsen te fungeren.
Het volledig advies in het Engels van de HGR (n°8784) is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad.