François et Anne euthanasie: samen uit, samen thuis

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 20/06/2014

[ Version française ICI ]
Humo berichtte vorige week over de plannen van Anne (86 jaar) en François (89 jaar) die samen vragen om euthanasie.
Ze lijden niet aan een ongeneeslijke ziekte en zijn niet terminaal ze lijden aan de kwaaltjes die komen met de oude dag.  "Van dag tot dag verslechtert onze gezondheid, met die achteruitgang van onze levenskwalitiet in gedachten en van enige verbetering is geen sprake meer hebben we besloten te vertrekken... We hebben een mooi leven gehad, geef ons nu ook een mooie dood". 
François en Anne leggen aan de journalist uit dat ze alles voorbereid hadden om samen zelfmoord te plegen.  Maar nadat ze er toch met hun kinderen over gesproken hadden, vonden deze laatste dat ze een 'elegantere' oplossing moesten zoeken. 
Een Franstalig centrum dat euthanasie uitvoert ging niet in op hun vraag om hen samen te laten sterven (euthanasie ok, maar niet alletwee samen).  Daarop heeft Jean-Paul, de zoon, LEIF gecontacteerd en het Ulteam die het dossier in handen namen.  In afwachting van een aantal attesten, rekenen ze erop dat ze gauw en samen kunnen sterven.
Het artikel geeft verschillende redenen waarom dit koppel deze beslissing nam: men zou kunnen zeggen dat ons leven "af" is, we willen geen kost zijn voor de maatschappij, voor de pensioenen van de ouderen is er niet genoeg geld en de jongeren hebben niet genoeg werk... verschillende financieel-economische redenen worden aangehaald, allemaal mogelijkheden zeggen ze zelf om te besparen.
Hun zoon bevestigd dat het vertrek van zijn ouders samen beter is voor iedereen, voor François en Anne en voor hun kinderen.  Want als één van de twee ouders achterblijft moeten de kinderen de zorg voor hen opnemen en zoals hij zelf zegt "alleen al praktisch is het onmogelijk om hier elke dag voor mijn moeder of vader te komen zorgen."  De ouders van hun kant zeggen blij te zijn dat hun kinderen hun steunen in hun keuze en hen geholpen hebben een andere oplossing te zoeken.
Er is onduidelijkheid over hoe Humo aan de informatie is gekomen over de keuze van dit koppel noch of ze vandaag nog in leven zijn.
 


Articles similaires

Advies tweede arts bij euthanasie: artsen in beroep bij Raad van State

Advies tweede arts bij euthanasie: artsen in beroep bij Raad van State

- Euthanasie et suicide assisté

De Euthanasiewet voorziet dat de arts die de euthanasie uitvoert het advies moet inwinnen van een tweede arts. Het KB van 17 maart 2013 werkte voor de vergoeding van deze "tweede" arts een regeling uit. De vergoeding gebeurt echter niet rechtstreeks. De zogenaamde "tweede" artsen moeten toetreden tot een vereniging, die hen bepaalde voorwaarden oplegt. Vier artsen gingen hiertegen in beroep bij de Raad van State. Zij zijn van oordeel dat het KB discriminerend is voor artsen die niet wensen...

Lire la suite

Vers l’euthanasie au Québec

Vers l’euthanasie au Québec

- Euthanasie et suicide assisté

Le Québec a adopté le 5 juin 2014, à 94 voix contre 22, une loi concernant les soins en fin de vie englobant les soins palliatifs et une « aide médicale à mourir ». Cette loi, qui ne concerne que la province du Québec et qui ne sera pas appliquée avant 18 mois, devrait être contestée par le gouvernement fédéral dans la mesure où l'euthanasie et le suicide assisté y sont interdits par le code pénal canadien.
Plusieurs ministres libéraux se sont opposés à cette loi dont Christine Saint Pierre, m...

Lire la suite

« Après 10 ans d’euthanasie en Belgique, il est temps de passer à l’étape suivante. »

« Après 10 ans d’euthanasie en Belgique, il est temps de passer à l’étape suivante. »

- Euthanasie et suicide assisté

Dans une lettre au Formateur Elio Di Rupo, Wim Distelmans, président de LEIF* et professeur de médecine palliative à la Vrije Universiteit Brussel, réclame un débat politique et social ouvert sur un affinement et un élargissement de la loi sur l'euthanasie ainsi que sur d'autres décisions concernant la fin de vie. Associé à 8 autres signataires, Wim Distelmans est d'avis qu'il n'est pas tenable de maintenir l'obligation de confirmer tous les cinq ans la déclaration d'euthanasie. Actuellement, ...

Lire la suite