François et Anne euthanasie: samen uit, samen thuis

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 20/06/2014

[ Version française ICI ]
Humo berichtte vorige week over de plannen van Anne (86 jaar) en François (89 jaar) die samen vragen om euthanasie.
Ze lijden niet aan een ongeneeslijke ziekte en zijn niet terminaal ze lijden aan de kwaaltjes die komen met de oude dag.  "Van dag tot dag verslechtert onze gezondheid, met die achteruitgang van onze levenskwalitiet in gedachten en van enige verbetering is geen sprake meer hebben we besloten te vertrekken... We hebben een mooi leven gehad, geef ons nu ook een mooie dood". 
François en Anne leggen aan de journalist uit dat ze alles voorbereid hadden om samen zelfmoord te plegen.  Maar nadat ze er toch met hun kinderen over gesproken hadden, vonden deze laatste dat ze een 'elegantere' oplossing moesten zoeken. 
Een Franstalig centrum dat euthanasie uitvoert ging niet in op hun vraag om hen samen te laten sterven (euthanasie ok, maar niet alletwee samen).  Daarop heeft Jean-Paul, de zoon, LEIF gecontacteerd en het Ulteam die het dossier in handen namen.  In afwachting van een aantal attesten, rekenen ze erop dat ze gauw en samen kunnen sterven.
Het artikel geeft verschillende redenen waarom dit koppel deze beslissing nam: men zou kunnen zeggen dat ons leven "af" is, we willen geen kost zijn voor de maatschappij, voor de pensioenen van de ouderen is er niet genoeg geld en de jongeren hebben niet genoeg werk... verschillende financieel-economische redenen worden aangehaald, allemaal mogelijkheden zeggen ze zelf om te besparen.
Hun zoon bevestigd dat het vertrek van zijn ouders samen beter is voor iedereen, voor François en Anne en voor hun kinderen.  Want als één van de twee ouders achterblijft moeten de kinderen de zorg voor hen opnemen en zoals hij zelf zegt "alleen al praktisch is het onmogelijk om hier elke dag voor mijn moeder of vader te komen zorgen."  De ouders van hun kant zeggen blij te zijn dat hun kinderen hun steunen in hun keuze en hen geholpen hebben een andere oplossing te zoeken.
Er is onduidelijkheid over hoe Humo aan de informatie is gekomen over de keuze van dit koppel noch of ze vandaag nog in leven zijn.
 


Articles similaires

Belgique: création d'une clinique de l'euthanasie?

Belgique: création d'une clinique de l'euthanasie?

- Euthanasie et suicide assisté

Le Pr. Wim Distelmans, qui se dit spécialiste de la médecine palliative, a suggéré la création d'une clinique de l'euthanasie en Belgique en se basant sur le modèle néerlandais. M. Distelmans affirme que, malgré une loi sur l'euthanasie "fonctionnelle", de nombreux médecins doivent respecter les règles en vigueur dans les maisons de repos et les hôpitaux qui interdisent l'euthanasie. Wim Distelmans plaide en premier lieu pour une remise en cause des financements publics des hôpitaux qui refuse...

Lire la suite

Euthanasie : Ph. Mahoux  ne voit pas la nécessité d’élargir la loi belge.

Euthanasie : Ph. Mahoux ne voit pas la nécessité d’élargir la loi belge.

- Euthanasie et suicide assisté

Abordant la question de l'extension éventuelle du champ d'application de la loi, Philippe Mahoux (Parti Socialiste), co-auteur de la loi dépénalisant l'euthanasie, estime : « bien que la loi ne soit pas parfaite, il est inopportun, et même dangereux, de vouloir, dans le climat actuel, la remettre en discussion pour tenter d'obtenir des avancées législatives dans les domaines qu'elle ne couvre pas (mineurs d'âge, incapacité de s'exprimer, etc.). » Il a souligné que l'interprétation de certains ...

Lire la suite

La question du filtre palliatif pour les demandes d’euthanasie

La question du filtre palliatif pour les demandes d’euthanasie

- Euthanasie et suicide assisté

Une étude, réalisée par Sylvie Tack, du groupe de recherche Zorg rond het Levenseide (Soins en fin de vie) de la VUB et de l'université de Gand, analyse  la légitimité juridique de la mise en place d'un filtre palliatif préalable à une demande d'euthanasie. L'auteur part du constat qu'outre les conditions légales prévues par la loi dépénalisant l'euthanasie, un grand nombre d'établissements de soins, principalement catholiques, exigent des conditions supplémentaires avant d'accéder à une deman...

Lire la suite