François et Anne euthanasie: samen uit, samen thuis

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 20/06/2014

[ Version française ICI ]
Humo berichtte vorige week over de plannen van Anne (86 jaar) en François (89 jaar) die samen vragen om euthanasie.
Ze lijden niet aan een ongeneeslijke ziekte en zijn niet terminaal ze lijden aan de kwaaltjes die komen met de oude dag.  "Van dag tot dag verslechtert onze gezondheid, met die achteruitgang van onze levenskwalitiet in gedachten en van enige verbetering is geen sprake meer hebben we besloten te vertrekken... We hebben een mooi leven gehad, geef ons nu ook een mooie dood". 
François en Anne leggen aan de journalist uit dat ze alles voorbereid hadden om samen zelfmoord te plegen.  Maar nadat ze er toch met hun kinderen over gesproken hadden, vonden deze laatste dat ze een 'elegantere' oplossing moesten zoeken. 
Een Franstalig centrum dat euthanasie uitvoert ging niet in op hun vraag om hen samen te laten sterven (euthanasie ok, maar niet alletwee samen).  Daarop heeft Jean-Paul, de zoon, LEIF gecontacteerd en het Ulteam die het dossier in handen namen.  In afwachting van een aantal attesten, rekenen ze erop dat ze gauw en samen kunnen sterven.
Het artikel geeft verschillende redenen waarom dit koppel deze beslissing nam: men zou kunnen zeggen dat ons leven "af" is, we willen geen kost zijn voor de maatschappij, voor de pensioenen van de ouderen is er niet genoeg geld en de jongeren hebben niet genoeg werk... verschillende financieel-economische redenen worden aangehaald, allemaal mogelijkheden zeggen ze zelf om te besparen.
Hun zoon bevestigd dat het vertrek van zijn ouders samen beter is voor iedereen, voor François en Anne en voor hun kinderen.  Want als één van de twee ouders achterblijft moeten de kinderen de zorg voor hen opnemen en zoals hij zelf zegt "alleen al praktisch is het onmogelijk om hier elke dag voor mijn moeder of vader te komen zorgen."  De ouders van hun kant zeggen blij te zijn dat hun kinderen hun steunen in hun keuze en hen geholpen hebben een andere oplossing te zoeken.
Er is onduidelijkheid over hoe Humo aan de informatie is gekomen over de keuze van dit koppel noch of ze vandaag nog in leven zijn.
 


Articles similaires

Québec : l’euthanasie risque de faire imploser les soins palliatifs

Québec : l’euthanasie risque de faire imploser les soins palliatifs

- Euthanasie et suicide assisté

Suite aux pressions croissantes exercées pour « faire pénétrer l'aide à mourir » dans les milieux de soins depuis que l'aide médicale à mourir (euthanasie) a été dépénalisée au Québec le 5 juin 2014, des réactions se font entendre.

Lors du Congrès mondial sur les soins palliatifs à Montréal en octobre dernier, plusieurs intervenants ont fait part de leur inquiétude concernant l'avenir des soins palliatifs au Québec. Selon eux, l'arrivée de l'euthanasie expose le milieu des soins palliatifs au...

Lire la suite

Flash Expert  : Belgique : vers un débat sur l’euthanasie des malades psychiatriques ?

Flash Expert : Belgique : vers un débat sur l’euthanasie des malades psychiatriques ?

- Euthanasie et suicide assisté

Le 26 octobre dernier, le Washington Post, publiait un article concernant la pratique de l'euthanasie en Belgique intitulé: « 'What could help me to die ?' Doctors clash over euthanasia ». L'article dévoile la façon dont la psychiatre belge Lieve Thienpont, psychiatre à Gand, traite les demandes d'euthanasie de ses patients. La journaliste américaine en vient à se questionner quant à l'efficacité du contrôle de l'euthanasie en Belgique, puisque, le président de la Commission de Contrôle et d'E...

Lire la suite

L’euthanasie est désormais possible dans un Etat Australien

L’euthanasie est désormais possible dans un Etat Australien

- Euthanasie et suicide assisté

Dans les prochains jours, l'État de Victoria pourrait connaître ses premières euthanasies légales. Situé au sud-est de l'île principale d'Australie, l'entité avait en effet adopté une loi controversée sur le sujet en novembre 2017 (Voir News : Etat de Victoria : Un pas vers la dépénalisation de l'euthanasie). Dix-huit mois plus tard, la loi est entrée en vigueur, mercredi 19 juin.

Les six Etats composant l'Australie disposent en effet de leurs propres parlements, et de la compétence législat...

Lire la suite