François et Anne euthanasie: samen uit, samen thuis

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 20/06/2014

[ Version française ICI ]
Humo berichtte vorige week over de plannen van Anne (86 jaar) en François (89 jaar) die samen vragen om euthanasie.
Ze lijden niet aan een ongeneeslijke ziekte en zijn niet terminaal ze lijden aan de kwaaltjes die komen met de oude dag.  "Van dag tot dag verslechtert onze gezondheid, met die achteruitgang van onze levenskwalitiet in gedachten en van enige verbetering is geen sprake meer hebben we besloten te vertrekken... We hebben een mooi leven gehad, geef ons nu ook een mooie dood". 
François en Anne leggen aan de journalist uit dat ze alles voorbereid hadden om samen zelfmoord te plegen.  Maar nadat ze er toch met hun kinderen over gesproken hadden, vonden deze laatste dat ze een 'elegantere' oplossing moesten zoeken. 
Een Franstalig centrum dat euthanasie uitvoert ging niet in op hun vraag om hen samen te laten sterven (euthanasie ok, maar niet alletwee samen).  Daarop heeft Jean-Paul, de zoon, LEIF gecontacteerd en het Ulteam die het dossier in handen namen.  In afwachting van een aantal attesten, rekenen ze erop dat ze gauw en samen kunnen sterven.
Het artikel geeft verschillende redenen waarom dit koppel deze beslissing nam: men zou kunnen zeggen dat ons leven "af" is, we willen geen kost zijn voor de maatschappij, voor de pensioenen van de ouderen is er niet genoeg geld en de jongeren hebben niet genoeg werk... verschillende financieel-economische redenen worden aangehaald, allemaal mogelijkheden zeggen ze zelf om te besparen.
Hun zoon bevestigd dat het vertrek van zijn ouders samen beter is voor iedereen, voor François en Anne en voor hun kinderen.  Want als één van de twee ouders achterblijft moeten de kinderen de zorg voor hen opnemen en zoals hij zelf zegt "alleen al praktisch is het onmogelijk om hier elke dag voor mijn moeder of vader te komen zorgen."  De ouders van hun kant zeggen blij te zijn dat hun kinderen hun steunen in hun keuze en hen geholpen hebben een andere oplossing te zoeken.
Er is onduidelijkheid over hoe Humo aan de informatie is gekomen over de keuze van dit koppel noch of ze vandaag nog in leven zijn.
 


Articles similaires

Belgique : pas d’euthanasie pour Frank Van Den Bleeken

Belgique : pas d’euthanasie pour Frank Van Den Bleeken

- Euthanasie et suicide assisté

Suite à des demandes répétées, et à l'accord intervenu en septembre dernier entre son avocat et le SPF Justice (voir bulletin du 15/09/2014), le cas de Frank Van Den Bleeken semblait devoir trouver une issue tragique en ce début d'année, puisque son euthanasie était planifiée le 11 janvier à la prison de Bruges.
Finalement, suite à la levée de boucliers suscitée par cette nouvelle, il n'en sera rien. Le médecin qui devait pratiquer cette euthanasie a en effet décidé de suspendre la procédure, ...

Lire la suite

Canada – Explosion des donneurs d’organes post-euthanasie

Canada – Explosion des donneurs d’organes post-euthanasie

- Euthanasie et suicide assisté

Alors que l'euthanasie n'y est dépénalisée que depuis 2016, le Canada a connu, en l'espace de quelques années, une énorme croissance du nombre de donneurs d'organes, du fait des dons d'organe réalisés après euthanasie.

Une telle corrélation entre euthanasie et don d'organes s'explique notamment par la politique proactive menée par l'Ontario en la matière. Cet Etat canadien est ainsi le premier au monde à imposer aux médecins le fait de mentionner la possibilité du don d'organes aux personnes ...

Lire la suite

Euthanasie : une étude donnerait-elle des statistiques de transgressions de la loi ?

Euthanasie : une étude donnerait-elle des statistiques de transgressions de la loi ?

- Euthanasie et suicide assisté

Des chercheurs de la Vrije Universiteit Brussel et de l'Université de Gand ont réalisé une enquête sur les attitudes et la pratique concernant l'euthanasie auprès d'un échantillon de 480 médecins de Flandre et 305 médecins de Wallonie.

Cette étude vient de confirmer que le corps médical en Flandre est plus ouvert à l'euthanasie que son alter ego en Wallonie. En effet, les médecins flamands sont plus souvent confrontés à des demandes d'euthanasie que leurs collègues wallons et accèdent aussi p...

Lire la suite