François et Anne euthanasie: samen uit, samen thuis

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 20/06/2014

[ Version française ICI ]
Humo berichtte vorige week over de plannen van Anne (86 jaar) en François (89 jaar) die samen vragen om euthanasie.
Ze lijden niet aan een ongeneeslijke ziekte en zijn niet terminaal ze lijden aan de kwaaltjes die komen met de oude dag.  "Van dag tot dag verslechtert onze gezondheid, met die achteruitgang van onze levenskwalitiet in gedachten en van enige verbetering is geen sprake meer hebben we besloten te vertrekken... We hebben een mooi leven gehad, geef ons nu ook een mooie dood". 
François en Anne leggen aan de journalist uit dat ze alles voorbereid hadden om samen zelfmoord te plegen.  Maar nadat ze er toch met hun kinderen over gesproken hadden, vonden deze laatste dat ze een 'elegantere' oplossing moesten zoeken. 
Een Franstalig centrum dat euthanasie uitvoert ging niet in op hun vraag om hen samen te laten sterven (euthanasie ok, maar niet alletwee samen).  Daarop heeft Jean-Paul, de zoon, LEIF gecontacteerd en het Ulteam die het dossier in handen namen.  In afwachting van een aantal attesten, rekenen ze erop dat ze gauw en samen kunnen sterven.
Het artikel geeft verschillende redenen waarom dit koppel deze beslissing nam: men zou kunnen zeggen dat ons leven "af" is, we willen geen kost zijn voor de maatschappij, voor de pensioenen van de ouderen is er niet genoeg geld en de jongeren hebben niet genoeg werk... verschillende financieel-economische redenen worden aangehaald, allemaal mogelijkheden zeggen ze zelf om te besparen.
Hun zoon bevestigd dat het vertrek van zijn ouders samen beter is voor iedereen, voor François en Anne en voor hun kinderen.  Want als één van de twee ouders achterblijft moeten de kinderen de zorg voor hen opnemen en zoals hij zelf zegt "alleen al praktisch is het onmogelijk om hier elke dag voor mijn moeder of vader te komen zorgen."  De ouders van hun kant zeggen blij te zijn dat hun kinderen hun steunen in hun keuze en hen geholpen hebben een andere oplossing te zoeken.
Er is onduidelijkheid over hoe Humo aan de informatie is gekomen over de keuze van dit koppel noch of ze vandaag nog in leven zijn.
 


Articles similaires

Des médecins pédiatres se mobilisent par rapport à l’extension de la loi « euthanasie »

Des médecins pédiatres se mobilisent par rapport à l’extension de la loi « euthanasie »

- Euthanasie et suicide assisté

Dans une opinion parue dans La Libre (24/04/2013), intitulée « Extension de l'euthanasie aux mineurs: une évidence ? » , les Dr Guy Dembour, Pr Christiane Vermylen, Pr Stéphan Clément de Cléty, Pr Ch. Debauche posent des questions essentielles.
Ils mettent en garde les hommes politiques qui souhaitent accélérer les débats, et affirment qu'en «empêchant ainsi toutes les opinions de s'exprimer, le risque est grand d'aboutir à un texte imprécis et ne posant pas de balises claires ».

Ces pédiatre...

Lire la suite

Portugal : légaliser l'euthanasie en pleine crise sanitaire ?

Portugal : légaliser l'euthanasie en pleine crise sanitaire ?

- Euthanasie et suicide assisté

Alors que le pays fait face à une aggravation critique de sa situation sanitaire, le Parlement portugais s'apprête à envisager l'adoption finale d'une loi dépénalisant l'euthanasie.

Le texte en question, synthèse de plusieurs propositions des partis de gauche et du centre, est en discussion depuis près d'un an à l'Assemblée de la République (parlement monocaméral) du Portugal.

 

Opposition citoyenne

Le vote final sur ce texte intervient alors que le système portugais de soins de santé est ...

Lire la suite

Malaise chez les médecins par rapport à l’euthanasie pour souffrance psychique

Malaise chez les médecins par rapport à l’euthanasie pour souffrance psychique

- Euthanasie et suicide assisté

Une enquête réalisée par MediQuality, une communauté médicale digitale pour le Benelux, a sondé les médecins pour savoir ce qu'ils pensaient de l'euthanasie en cas de souffrances psychiques et de démence. Sans doute encore secoués par l'affaire Tine Nys, une nette majorité d'entre eux (78%) estime qu'il faut évaluer et/ou adapter la loi sur l'euthanasie en ce qui concerne la souffrance psychique insupportable.

Ce sont 737 médecins qui ont librement répondu aux « questions éthiques en milieu m...

Lire la suite