"Artsen schuiven euthanasie als een hete aardappel door"

 Imprimer

Thématique : Fin de vie / Euthanasie et suicide assisté

Actualités

Publié le : 29/06/2013

Arts Sarah Van Laer is de voorbije twee jaar bij liefst 14 euthanasieaanvragen geroepen. Vaak wordt verwacht dat zij dan ook, en liefst meteen, ‘het spuitje geeft'. ‘Men beseft niet hoe weinig artsen euthanasie willen uitvoeren', zegt ze.
Sarah Van Laer heeft geen goed oog in de mogelijke uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen. ‘Ik vraag me af wie bij hen euthanasie zal willen uitvoeren.'
De Standaard 24/06/2013

De Leif*-artsen, de artsen die andere dokters bijstaan bij euthanasie, zijn overbevraagd. Bovendien krijgen ze geen vergoeding omdat het koninklijk besluit dat de betaling regelt, nog niet uitgevoerd is. Ook hebben sommige Leif-artsen het er moeilijk mee dat dokters te vaak de uitvoering van de euthanasie naar hen doorschuiven. Dat klaagt professor palliatieve geneeskunde en levenseindespecialist Wim Distelmans maandag aan De Standaard.
Op 20.000 artsen in Vlaanderen volgden er 400 een Leif-opleiding. Maar in sommige regio's zijn er amper Leif-artsen zodat zij wekelijks opgeroepen worden en zich ver moeten verplaatsen.
Bovendien worden ze niet betaald. ‘In 2010 is een kb uitgevaardigd dat de terugbetaling zou regelen, maar de uitvoering blijft uit. Dat is hallucinant, want er gaat heel wat werk en energie in zo'n tweede consult. Je wordt bij een situatie geroepen die je niet kent. Het kost snel een uur of drie, vier om die goed in te schatten', zegt professor Distelmans (VUB).
Nederland voorziet voor het advies van een tweede arts in een terugbetaling van 330 euro. ‘Dat is billijk', vindt Distelmans. ‘Maar in België is er dus niets. Er is ook geen ondersteuning voor het Levenseinde Informatieforum, een privé-initiatief dat als enige de tweede artsen ondersteunt.' Distelmans betreurt ook dat levenseindezorg aan de meeste faculteiten geneeskunde niet onderwezen wordt.
Bron: Belga
* LevensEinde InformatieForum


Articles similaires

Belgique : toujours plus d'euthanasies : 1432 en 2012

Belgique : toujours plus d'euthanasies : 1432 en 2012

- Euthanasie et suicide assisté

En Belgique, selon la commission chargée de contrôler la pratique de l'euthanasie dans ce pays, il a été enregistré 1432 déclarations d'euthanasie pour l'année 2012. Ce qui représente une hausse de 25% par rapport aux 1133 cas enregistrés en 2011. Sur les 1432 cas, 81% étaient d'origine flamande soit 1156 cas, et 19% étaient francophones soit 276 cas.
 

Faut-il rétribuer le médecin qui donne un deuxième avis lorsqu'un patient demande à pouvoir bénéficier de l'euthanasie ?

A ce jour, ces méde...

Lire la suite

Euthanasie: des propositions de loi qui ne sont pas nouvelles...

Euthanasie: des propositions de loi qui ne sont pas nouvelles...

- Euthanasie et suicide assisté

A l'occasion d'un symposium organisé dernièrement à Bruxelles pour marquer le dixième anniversaire de l'euthanasie en Belgique, deux sénatrices socialistes flamandes, Myriam Vanlerberghe et Marleen Temmerman ont annoncé qu'elles déposeraient dans le courant du mois de mai des propositions de loi visant à étendre la possibilité de l'euthanasie aux mineurs et aux déments.
Cette nouvelle, reprise par les principaux médias belges n'en est pourtant pas une.
Rappelons ici que Myriam Vanlerberghe av...

Lire la suite

Orgaandonatie na euthanasie: is Belgïe een voorbeeld?

Orgaandonatie na euthanasie: is Belgïe een voorbeeld?

- Euthanasie et suicide assisté

Voor sommige patiënten geeft orgaandonatie na euthanasie zin aan een als zinloos ervaren sterven. Deze combinatie roept wel complexe vragen op. Voelt een patiënt zich bijvoorbeeld nog vrij om de euthanasie te weigeren als de voorbereiding voor de orgaandonatie al in volle gang is?
Hoewel de minister van Nederland expliciet ruimte laat voor orgaandonatie na euthanasie, het nieuwe modelprotocol orgaan- en weefseldonatie het mogelijk maakt, en Eurotransplant er criteria voor heeft geformuleerd, i...

Lire la suite