Druk om gezonde kinderen te baren neemt toe

 Imprimer

Thématique : Début de vie / Diagnostics prénataux

Actualités

Publié le : 18/12/2013

Een op de vijf mensen vindt dat ouders die al een kind met een handicap hebben, verplichte prenatale screening moeten ondergaan bij een volgende zwangerschap. Ouders die dat niet willen, voelen de druk toenemen.
Prenatale tests worden in ons land bijna standaard aangeboden. Eén op de vijf vindt dat moeders boven de 37 jaar verplicht moeten worden om hun zwangerschap te laten screenen. Eén op de drie meent zelfs dat het verplicht moet worden bij ouders die een genetische afwijking in de familie hebben. Eén op de drie vindt het ook een ouderlijke plicht om alle technologische middelen te gebruiken om een zo gezond mogelijk kind ter wereld te brengen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Er namen 251 mensen aan deel, vooral vrouwen. Ze waren gemiddeld 32 jaar en waren zwanger, pas bevallen of moeder van een kleuter.
Zo goed als allemaal lieten ze tijdens hun zwangerschap een of meer echo's maken en een bloedtest afnemen. 94 procent liet ook een nekplooimeting doen. Daarbij wordt gekeken of de foetus een verdikte nek heeft, wat op het syndroom van Down kan wijzen.
 


Articles similaires

Vlaanderen: steeds meer mensen adopteren kinderen met een handicap

- Filiation

Tien minuten krachtige en geweldig reportage op de VRT.

 

   

Lire la suite

Vervolg NF-1 donorkinderen Deens donorsperma

Vervolg NF-1 donorkinderen Deens donorsperma

- Don de gamètes

Het EIB informeerde vorig jaar over 2 kinderen die neurofibromatose hadden overgeërfd van hun Deense donorvader (Bulletin 5/07/2013). Belgische en Nederlandse donorkinderen verenigd op de website donorkinderen.com, hebben de zaak verder uitgezocht en publiceerden hun bevindingen.
De Nordic Cyro bank leverde het zaad van Cyro-7042 aan vier Belgische ziekenhuizen, in totaal werden er 20 kinderen mee verwekt bij 16 verschillende vrouwen, dit is in strijd met de Belgische wetgeving die een ...

Lire la suite

Geen euthanasie bij kinderen ? Mia De Schamphelaere

Geen euthanasie bij kinderen ? Mia De Schamphelaere

- Euthanasie et suicide assisté

" We moeten de palliatieve zorg centraal stellen'", zegt CD&V-senator Mia De Schamphelaere.  We zijn geen voorstander van de bestaande euthanasiewet, dus we kunnen moeilijk zeggen dat we de wet willen toepassen op tieners. In de huidige wet, voor volwassenen, ligt de klemtoon op het zelf beslissen om uit het leven te stappen.
Ons uitgangspunt is de zorgrelatie, om samen, zeker bij terminaal zieken de pijn weg te nemen en comfort te geven."

Bron: Knack du 29/01/2013 p.14

 

   

Lire la suite