6% vrouwen / op voorplantingtechnieken + Navelstrengbloed

 Imprimer

Vlaanderen: bijna 6% van de vrouwen die bevallen hebben beroep gedaan op voortplantingstechnieken

Vlaanderen: bijna 6% van de vrouwen die bevallen hebben beroep gedaan op voortplantingstechnieken

( L'édition fraçaise de ce Bulletin est ICI )

De studie "Perinatale activiteiten in Vlaanderen 2011" bevat informatie over het groeiend belang van medisch begeleide voortplantingstechnieken in Vlaanderen. Bijvoorbeeld: in 2011 hebben 5,8% van de vrouwen die bevallen zijn in Vlaanderen beroep gedaan op hulp bij de voortplanting (hormonale stimulatie, IVF en ICSI)*.
Opmerkelijk is dat in 1991 hormonale stimulatie alleen 70% van de handelingen van MBV vertegenwoordigde. Vandaag bestaat het grootste deel MBV behandelingen uit IVF en ICSI, die samen reeds 61,4% van de prestaties vertegenwoordigen.
Vandaar dat sommige artsen die menen dat er overdreven vaak beroep gedaan wordt op IVF/ICSI zich zorgen maken.
Zou dat niet alleen het gevolg zijn van het ongeduld van koppels om resultaat te behalen, maar ongetwijfeld ook van de wens van de centra voor MBV om concurrerende slaagcijfers te tonen?
De studie in kwestie stelt de vraag welke weerslag zulke praktijken hebben op de gezondheid van de ...

Lire la suite 


Behoefte aan navelstrengbloed in België

Belgique - Behoefte aan navelstrengbloed in België

Met een wereldwijde inventaris van ongeveer 540.885 onmiddellijk beschikbare eenheden wordt navelstrengbloed vandaag beschouwd als een bron van hematopoïetische stamcellen (HSC) evenwaardig met andere transplantaatsoorten voor kinderen of als een aanvaardbare alternatieve bron van HSC voor volwassenen. Naast de onverwante donortransplantaties is het voor sommige indicaties ook mogelijk om een familiale donortransplantatie uit te voeren voor zover er transplantaten van goede kwaliteit kunnen weggenomen en bewaard worden. Dat betekent dat navelstrengbloedbanken voor allogeen gebruik een steeds belangrijker rol spelen op het gebied van transplantatie van cellen.
Sinds de oprichting van de eerste navelstrengbloedbanken zijn de technieken voor het bewaren en het transplanteren geëvolueerd, er werden internationale normen uitgewerkt en de wettelijke kaders werden verbeterd, wat tot een betere algemene kwaliteit van de beschikbare transplantaten heeft geleid. Ook de aan de t...

Lire la suite